< Vorige pagina[/button] [divider type="1"] [/divider] [column width="1/4" title="undefined" title_type="undefined" animation="none" implicit="true"] [linkarea background_color="" hover_color="accent4" href="" target="_blank" icon="" icon_color="accent6" icon_size="62" image="https://tandartsbrummelhuis.nl/wp-content/uploads/2015/03/kies.png"] Ben je benieuwd hoe het met jouw gebit gesteld is? Maak een afspraak[/linkarea] [/column]

De stoerste van de klas – Hans Brummelhuis

Dagelijks zie ik ze langs onze praktijk fietsen: middelbare scholieren met een blikje Energiedrank in de hand. Lekker zoet, zo’n drankje. Het geeft je energie voor de rest van de dag en past natuurlijk helemaal bij je stoere imago. Logisch dat iedereen het drinkt!

Waarschijnlijk weet je wel dat niet alleen energiedrankjes maar alle koolzuurhoudende dranken funest zijn voor je tanden. Het tast het glazuur aan en resulteert in tanderosie: slijtage van je gebit. Je tanden worden dunner, brokkelen af en ze worden geler van kleur. Laat dat nou net iets zijn dat je niet wilt op die leeftijd.

Juist pubers, die veel tijd en energie besteden om er goed uit te zien, vergeten vaak hun gebit. “Twee keer per dag tandenpoetsen is toch voldoende?”, denken ze dan. Zich niet beseffende wat hun dagelijkse eet- en drinkgewoonten aan schade aanrichten.
Tot 18 jaar worden tandartsbehandelingen nog vergoed vanuit de ziektekostenverzekering maar daarna kunnen de kosten hoog oplopen voor het herstellen van een verwaarloosd gebit. Wees er dus op tijd bij en behoud je mooie glimlach!ph-waarde
Mijn advies is heel simpel. Ik snap dat energiedrankjes lekker zijn en je vleugels geven. Ik ga het dan ook niet verbieden. Maar weet je hoe je de meeste schade aan je tanden kunt beperken? Door je eet- en drinkmomenten te clusteren. Zo voorkom je dat je tanden langdurig in aanraking komen met zoet en zuur. Hier volgen 5 tips:

  • Houd je aan vijf eet-/drinkmomenten per dag en vermijd tussendoortjes
  • Drink water, thee of melk als je tussendoor dorst krijgt
  • Drink je blikje frisdrank of energiedrank in een keer of zo snel mogelijk op, maximaal 1 per dag
  • Voorkom het ’spoelen’ van koolzuurhoudende dranken in je mond
  • Eet liever een chocoladereep in één keer op dan verspreid in delen over de dag

Ben je benieuwd hoe het met jouw gebit gesteld is? Maak dan snel een afspraak. Wij adviseren je graag persoonlijk hoe jij jouw glimlach mooi houdt. Twijfel niet te lang want tot 18 jaar is ieder tandartsbezoek gratis!

         Een gezond gebit                          Eerste tekenen van tanderosie           Latere tekenen tanderosie

gezond-gebiteerste tekenen erosielatere tekenen erosie

Bron van de foto’s is sensodyne.nl

CategoryBlog

© Copyright Tandartspraktijk Brummelhuis | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid

Realisatie:    Vindingrijck