Orthodontie houdt zich bezig met het optimaliseren van de stand van tanden in de kaken. Dat kunnen we bewerkstelligen door middel van een beugel. Dat is nuttig, want een regelmatig gebit ziet er mooi uit, heeft meer kans om gezond te blijven en zorgt ervoor dat je goed kunt bijten, kauwen en praten.

Een beugel

Er zijn verschillende soorten beugels: vaste beugels, uitneembare beugels (buitenboordbeugels en blokbeugels) en onzichtbare beugels (Invisalign beugel). Welke beugel er nodig is, hangt af van wat er precies aan de hand is.

Vroeger droegen voornamelijk kinderen een beugel, tegenwoordig laten ook veel volwassenen hun gebit reguleren. Tegenwoordig kunnen er uitstekende resultaten worden bereikt met de huidige technieken. Tijdens de beugelbehandeling maken we gebruik van een 3D CT-scanner, waarmee we zeer nauwkeurig uw gebit in kaart kunnen brengen. Met behulp van deze techniek kunnen we vervolgens de ideale positie van uw tanden en kiezen bepalen en uw beugel daar perfect op afstemmen.

Meer informatie over beugels is te vinden op allesoverhetgebit.nl

Beugelcontroles

Beugelcontrole2

Tijdens de beugelbehandeling is het belangrijk om regelmatig te komen.

De controles zijn meestal eens per maand. De duur van de controle kan variëren. Als de beugel is bijgesteld, kan het zijn dat het de eerste paar dagen wat klachten geeft. De klachten zullen vanzelf weggaan.

Eten met een beugel

Beugelcontrole

Door taai, hard of kleverig voedsel kan uw beugel stuk gaan.

Harde dingen zoals appels en stokbrood kunt u beter niet zelf afbijten, maar in kleine stukjes snijden. Dropjes, toffees, kauwgom en andere plakkerige dingen kunt u beter laten staan. Wees verder voorzichtig met frisdranken waarin suikers en/of koolzuur zijn toegevoegd. Die suikers veroorzaken tandplak en dat is met je beugel in je mond lastiger weg te poetsen.

Mondverzorging

Een goede mondverzorging is extra belangrijk tijdens het dragen van een beugel.

Achtergebleven etensresten rond de slotjes vergroten de kans op tandbederf en dus op gaatjes. Bij het plaatsen van de beugel geven wij instructies om de mondhygiëne optimaal te houden. Vergeet ook vooral het tandvlees niet. Gezond tandvlees draagt in belangrijke mate bij aan een goed verloop van de beugelbehandeling.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op!