“Nederland is een mooi en gezellig land”

Onze laatste In the picture is alweer een hele tijd geleden, dus het werd hoog tijd voor een nieuwe. Dit jaar trappen we af met Joel. Joel werkt nu 2 jaar als tandarts in Nederland en inmiddels is hij al een beetje gewend geraakt aan het wonen en werken in Nederland. Maar waar komt hij eigenlijk vandaan en hoe bevalt het hem in Nederland? Joel vertelt:

Van Portugal naar Twente

“In januari 2018 ben ik vanuit Portugal naar Nederland gekomen. Ik kom uit Tomar, een klein en mooi stadje centraal gelegen in Portugal. Deze stap maakte ik omdat ik op zoek was naar een nieuwe uitdaging en mij tevens wilde ontwikkelen als tandarts. De eerste tijd in Nederland was zeker niet altijd makkelijk. Zo moest er een hele boel geregeld worden, had het wennen aan een nieuwe cultuur even de tijd nodig en was er natuurlijk nog de taalbarrière.” Nu spreekt Joel de taal bijna vloeiend, al blijven spreekwoorden of grapjes soms nog wel een beetje lastig.

Het verschil

Het grootste verschil tussen Nederland en Portugal vindt Joel toch wel het weer. In Nederland is het vaak koud en de vele regen die er valt is ook echt wennen. Maar daarnaast is het wel een mooi en gezellig land. De mensen zijn heel vriendelijk en behulpzaam. Natuurlijk mist hij wel zijn familie die nog in Portugal wonen en daarnaast het eten. Dit laatste zonder enige twijfel, het Nederlandse eten is toch wel een beetje anders.

“Natuurlijk zijn er ook op tandheelkundig gebied veel verschillen tussen de twee landen. In Nederland komen mensen met meer regelmaat bij de tandarts. Op deze manier kan je als tandarts problemen op een betere manier voorkomen en krijgen mensen minder klachten aan het gebit. In Portugal is er een ander betalingsbeleid. Daar bepaalt iedere praktijk zelf hoe duur een behandeling is en is er dus meer keuze. Iedereen kan zelf kiezen naar welke praktijk ze gaan en zo is er meer vrijheid in het maken van uitgebreidere behandelplannen. Op tandheelkundig gebied zou ik mij graag blijven ontwikkelen en dan met name in de endodontologie en de implantologie. Dit vind ik erg leuk.”

Fietsend naar je werk

Voordat Joel naar Nederland kwam heeft hij een tijdje in San Diego, California gewoond. Hier heeft hij een opleiding implantologie gedaan. Nadat hij hiermee klaar was is hij begonnen met een taalcursus Nederlands en na drie maanden kwam hij naar Nederland. Nu woont Joel nog samen met zijn vrouw in Enschede, maar binnenkort komt daar verandering in. Ze verhuizen namelijk naar Oldenzaal. Hier hebben ze een huis gekocht en kan hij kennis maken met een andere Nederlandse gewoonte, namelijk fietsen naar je werk!

Met een mooi huis in Oldenzaal zijn er geen plannen om op korte termijn definitief terug te gaan naar Portugal. Hij geniet nu van de vakanties naar Portugal en dan met name van het strand en de warmte die hij in Nederland mist. Wij zijn in ieder geval heel blij met de stap die hij gemaakt heeft en zijn heel blij met hem als gezellige collega!

CategoryBlog, In the picture

© Copyright Tandartspraktijk Brummelhuis | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid

Realisatie:    Vindingrijck