Elektrisch of handmatig poetsen; wat is beter?


“Als mondhygiëniste valt het me op dat met name oudere patiënten elektrisch poetsen. Hun gebit heeft natuurlijk in de loop der jaren meer te lijden gehad dus misschien zijn zij in het algemeen meer bezig met hun gebit. Landelijk ligt het percentage dat elektrisch poetst versus handmatig op ongeveer 50/50%. Ik krijg regelmatig de vraag wat beter is: elektrisch of handmatig poetsen? Elektrisch poetsen is beter voor je gebit.“ Sanne Aarninkhof vertelt:

 

Minder tandplak met elektrische borstel
“Het grootste voordeel van een elektrische tandenborstel is dat hij meer tandplak verwijdert dan een gewone borstel. Dat heeft te maken met de kleine, flexibele kop die snel beweegt over je tanden. Het aantal toeren dat deze borstel maakt, haal je nooit met de hand. Hierdoor verwijder je makkelijker tandplak, ook op lastig te bereiken plekken, wat de kans op gaatjes aanzienlijk kleiner maakt. Ondanks dat adviseer ik wel altijd ragers en tandenstokers te blijven gebruiken voor het reinigen van de ruimtes tussen de tanden.”

 

Roterende of sonische elektrische borstel
“Afhankelijk van je poetsgedrag, kun je kiezen voor een roterende (ronde) of sonische (langwerpige) elektrische tandenborstel. Uit onderzoek blijkt dat de ronde borstel net iets beter zijn werk doet. Heb je echter moeite om de handmatige beweging van je tandenborstel af te leren? Dan is een sonische borstel aan te bevelen. Deze lijkt sterk op een gewone tandenborstel en beweegt zijwaarts in plaats van roterend heen-en-weer.“

 

Tips
“Ook kinderen adviseer ik altijd elektrisch te poetsen. Een tandenborstel in ‘Cars’-stijl of met een leuk melodietje? Er is genoeg keuze en dit maakt het 2 x daags poetsen voor hen extra leuk. De kleine, roterende kop maakt het poetsen in een klein mondje tevens een stuk aangenamer. Blijf bij kinderen tot 10 jaar wel altijd napoetsen.
Verder wil ik iedereen de volgende tips meegeven:
1. Geef als ouder het goede voorbeeld: poets elektrisch
2. Koop een tandenborstel met minimaal 1.000 toeren
3. Poets tand voor tand en beweeg niet heen en weer met een roterende borstel
4. Poets altijd minimaal 2 minuten, ook met een elektrische borstel
5. Vervang de kop iedere 3 tot 4 maanden
6. Gebruik eventueel een tongschaper als opzetstuk voor een optimaal frisse mond

 

Kosten
De aanschaf van een elektrische tandenborstel is een investering van een paar tientjes, maar dat is het ook zeker waard. Elektrisch poetsen verkleint de kans op gaatjes of een noodzakelijk bezoek aan de mondhygiënist. Voorkomen is beter dan genezen, zeg ik altijd tegen mijn patiënten!”

Meer informatie? Bel of mail met onze praktijk (0541-512 285 / info@tandartsbrummelhuis.nl)

CategoryBlog

© Copyright Tandartspraktijk Brummelhuis | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid

Realisatie:    Vindingrijck