Brummelhuis_Receptie

FAQ staat voor ‘Frequently Asked Questions’ Kortom Veelgestelde vragen.

Staat uw vraag er niet tussen? Neem contact op →

Algemeen

  • Wat is een wortelkanaalbehandeling?

    Als het tandweefsel in de wortel van uw tand of kies ontstoken is, dan moet de tandarts dit verwijderen. Ontstoken tandweefsel geneest namelijk niet vanzelf en kan zich uitbreiden naar het kaakbot waardoor u uw tanden of kiezen zelfs kunt verliezen. Tijdens een wortelkanaalbehandeling maakt de tandarts eerst uw tand of kies open. Daarna haalt hij het ontstoken tandweefsel weg. Hij reinigt het kanaal met kleine vijltjes en spoelt het schoon met een desinfecterende vloeistof. Als de kanaaltjes goed zijn schoongemaakt, worden deze gedroogd en opgevuld met guttapercha (materiaal wat lijkt op rubber). Na de wortelkanaalbehandeling wordt uw tand of kies weer dichtgemaakt met een vulling. Een wortelkanaalbehandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving. Hierdoor is het meestal niet pijnlijk.

  • Hoe ontstaat ontstoken tandweefsel?

    Er zijn meerdere oorzaken van ontstoken tandweefsel. Enerzijds kan het ontstaan door tandbederf of een lekkende vulling. Anderzijds kan een harde klap op uw tand ook een aanleiding zijn. Meestal zijn bacteriën de veroorzakers van de ontsteking. Heeft u pijn bij het drinken van koude of warme dranken? Dan kan dat een eerste signaal zijn. Soms geeft de ontsteking geen klachten. Het is daarom goed om 2 x per jaar uw gebit te laten controleren. Heeft u hevige pijnklachten? Maak dan direct een afspraak. Indien de tand / kies ontstoken is, dient uw tandarts het ontstoken tandweefsel te verwijderen, anders zal het afsterven.

  • Wat is sealen en waarom doen we dat?

    De betekenis van het woord sealen is afdichten / verzegelen. Bij de tandarts betekent dit afdichten / verzegelen van de groeven en putjes in de kauwvlakken van de kiezen. Dit wordt gedaan met een laagje kunststof lak / kunst harscement. De kauwvlakken van de kiezen hebben diepe groeven welke moeilijk te reinigen zijn en daardoor is de kans groot dat er een gaatje ontstaat. Sealen helpt de kiezen te beschermen tegen het ontstaan van deze gaatjes en zorgt ervoor dat de kiezen beter te reinigen zijn.

    De behandeling doet geen pijn, wel moet uw kind de mond even een tijdje goed open houden en worden er watjes in de mond gedaan om de mond droog te houden. Als eerste worden de kiezen gereinigd met een borsteltje of instrument, daarna wordt er een blauwe gel aangebracht om de kies schoon te maken en het oppervlak klaar te maken voor hechting. Deze blauwe gel wordt weggespoeld met water en de kies wordt goed droog geblazen. Het seal laagje wordt aangebracht en uitgehard met en blauwe lamp.

  • Wat te doen bij een uitgeslagen tand?

    Bij een blijvende tand:
    Het eerste wat u moet doen is de tand zoeken. Pak deze niet vast aan de wortel maar aan het deel wat normaal zichtbaar is in de mond. Bewaar de tand nat, bij voorkeur in speeksel (onder uw tong) of in melk. Liever niet in water, omdat dit de tand meer beschadigd dan melk of speeksel. De tand mag niet uitdrogen! U belt zo snel mogelijk de tandarts. Als dit buiten de normale werktijden valt en u krijgt het antwoordapparaat met het nummer van de dienstdoende tandarts, dan belt u deze op. Het is heel belangrijk dat de tand weer zo snel mogelijk teruggeplaatst wordt in de mond. Het is niet zeker dat de tand op lange termijn behouden kan blijven, maar hoe sneller de tand weer teruggeplaatst wordt, des de groter is de kans dat hij weer vastgroeit in het bot.

    Bij een melktand:
    Dan is het wel belangrijk om het tandje te zoeken en te bewaren, maar dit hoeft niet nat. Een melktand plaatsen we nooit terug, omdat je dan kans hebt de blijvende tand die onder het tandvlees zit te beschadigen. Wel altijd de tandarts bellen en het tandje meenemen. De tandarts kan dan kijken of de gehele tand eruit is gekomen of dat hij is afgebroken.

  • Ik ben zwanger kan ik gewoon naar de tandarts en de mondhygiëniste?

    Ja, u kunt naar de tandarts en mondhygiëniste maar vermeldt altijd voorafgaande aan de behandeling dat u zwanger bent of als u denkt dat u zwanger bent.

  • Moet ik met een kunstgebit ook op controle komen?

    Ja, ook met een kunstgebit moet u op controle komen.

    Een goed passende gebitsprothese is erg belangrijk. Uw kaak verandert in de loop der jaren en daardoor kan het zijn dat een prothese niet goed past en daardoor niet goed meer functioneert. Een te ruime prothese kan tevens zorgen voor drukplekken en irritatie. Het is daarom van belang dat de pasvorm van de prothese eens in de twee jaar gecontroleerd wordt. De tandarts controleert dan ook altijd uw tandvlees en de slijmvliezen in de mond.

    Heeft u een prothese op implantaten, dan adviseren wij u om ieder jaar een afspraak voor controle te maken. Bij een implantaat kan, net als bij gewone tanden en kiezen, een ontsteking ontstaan als deze niet optimaal gereinigd wordt. Tijdens de controle zal de tandarts de implantaten en de prothese controleren en kan eventueel tandsteen verwijderd worden rondom het implantaat.

  • Wat voor vullingen krijg ik?

    Voor het maken van vullingen gebruiken wij composiet.
    Composiet is een gevuld kunstharsmateriaal dat verkrijgbaar is in verschillende kleuren en helderheid.

  • Kunnen mijn tanden / kiezen nog gevoelig zijn na een vulling?

    Ja, dat kan. Zeker na het plaatsen van een witte (composiet) vulling kan het nog enige weken tot soms wel een paar maanden gevoelig zijn. Met name met warm en koud en met bijten kan het gevoelig zijn. Dit is op zich normaal en moet eventueel met paracetamol goed te houden zijn. Het mag alleen niet zo zijn dat u ‘s nachts wakker wordt van de pijn, dat pijnstillers niet meer helpen of dat u weken achtereen meerdere pijnstillers op een dag nodig heeft. Dan is het verstandig om contact met de tandarts op te nemen.

  • Kan ik verdoofd worden als ik dat wil?

    Ja, als u graag verdoofd wil worden tijdens de behandeling bij de tandarts of mondhygiëniste kunt u dit aangeven

  • Wat is een facing?

    Een facing is een laagje porselein of composiet dat passend op een voortand gemaakt wordt.

  • Wat is een kroon?

    Een kroon is een soort kapje wat over de tand of kies wordt gelijmd. Hierdoor krijgt dat tand of kies weer meer stevigheid. Als er bijvoorbeeld een grote vulling in de kies (tand) zit, kan er een stuk van de kies afbreken (de vulling blijft dan meestal zitten). Er blijft dan te weinig houvast over voor een nieuwe vulling en het alleen mogelijk om de kies te restaureren met een kroon.

  • Kunnen mijn tanden gebleekt worden als ik dat wil?

    Ja, wij bleken tanden en kiezen. Wij gebruiken hiervoor de thuisbleek methode. Zie bleken De bleekbehandeling wordt vaak niet vergoed door de zorgverzekeraar.

    Bleken

  • Wat moet ik doen als na het trekken van een tand of kies de wond blijft bloeden?

    Het eerste uur na de behandeling kan de wond nog een beetje bloeden. Spoel uw mond niet met water en spuug alleen het bloed uit. Spoelen en aanraken van de wond kan de bloeding juist weer doen toenemen. Als de wond blijft bloeden pak dan een schoon gaasje, vouw deze tot een kleiner vierkant, leg het op de wond en bijt stevig dicht op het gaasje. Hierdoor geeft u druk op de wond en zal de bloeding stoppen. Houdt dit 30 minuten vol. Blijft de wond na 30 minuten dicht bijten nog bloeden, neem dan contact op met de praktijk.

  • Wat te doen bij een spoedgeval?

    Onze praktijk is iedere maandag t/m vrijdag geopend. In de weekenden en tijdens de uren dat wij doordeweeks gesloten zijn, kunt u voor noodgevallen altijd onze spoedlijn bellen. Niet in alle situaties is het nodig om direct met onze spoedlijn te bellen. Wij geven u graag inzicht in wanneer spoed ook echt spoed is…

    Eerste hulp bij tandproblemen

Kinderen

  • Wanneer moet mijn kind voor het eerst mee naar de tandarts?

    Het is belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd vertrouwt raken met de tandarts. Neem ze gerust mee wanneer u zelf voor controle komt zodat uw kind kan wennen aan de omgeving. Heeft u een afspraak voor een behandeling dan kunt u uw kind beter niet meenemen. Vanaf 2 jaar proberen wij of uw kind spelenderwijs in de stoel wil om tanden te tellen.

  • Ik heb een slecht gebit krijgt mijn kind dat ook?

    Hoewel er een zeker verband bestaat tussen de tanden van ouders en kinderen, is dat waarschijnlijk meer te wijten aan het doorgeven van slechte tandgewoonten en een verkeerd voedingspatroon van generatie op generatie. Wij besteden veel aandacht aan de preventie van cariës bij kinderen, pubers en jong volwassenen. Hierbij zullen wij preventief kiezen sealen om gaatjes in de kauwvlakken te voorkomen. Ook zullen wij indien nodig poetsles geven en een fluoride applicatie aanbrengen.

  • Krijgt mijn kind ook fluoride?

    Fluoride helpt gaatjes in tanden en kiezen voorkomen. In de tandpasta’s van tegenwoordig zit voldoende fluoride om gaatjes te voorkomen. Het is daarom ook niet nodig om extra fluoridetabletten te geven aan uw kind.

    Alleen als uw kind een hoog risico loopt op het krijgen van cariës zal de tandarts extra fluoride toepassen.

    Hieronder leest u het algemene fluoride basisadvies:
    • 0 t/m 1 jaar: vanaf het doorbreken van de eerste tandjes: 1 keer per dag poetsen met fluoride-peutertandpasta
    • 2, 3 en 4 jaar: 2 keer per dag poetsen met fluoride-peutertandpasta
    • 5 jaar en ouder: 2 keer per dag poetsen met fluoride-tandpasta voor volwassenen.
    Let op: doorgaan met peutertandpasta als uw kind regelmatig tandpasta doorgeslikt.

  • Moet ik 1 of 2 keer per jaar naar de tandarts?

    Ons beleid is: van 0 tot 19 jaar minimaal 2 keer per jaar voor controle en daarna op advies van de tandarts. Het aantal periodieke controles per jaar is per patiënt verschillend. Het is verstandig om met uw tandarts te overleggen wat voor u het beste is.

Mondhygiëne

  • Is bloedend tandvlees normaal?

    Nee, bloedend tandvlees duidt op een ontsteking van het tandvlees. U kunt dit voorkomen door goed over uw tandvlees heen te poetsen en door tussen de kiezen aanvullend te reinigen door middel van een stoker of rager. Indien het bloedende tandvlees dan nog steeds blijft bestaan is het verstandig om een afspraak bij de tandarts te maken. Als het tandvlees langdurig ontstoken is, kan er parodontitis ontstaan. Dit heeft als gevolg dat tanden en kiezen los komen te staan.
    !!Hier nog verwijzen naar blog Inge over gezond tandvlees!!

  • Wat is beter; ragers, stokers of flossen?

    Ragers en tandenstokers zijn over het algemeen het beste. De ruimte tussen de tanden en kiezen in is namelijk niet recht, maar een beetje hol. Flossdraad reinigt deze ruimte onvoldoende, waardoor het tandvlees ontstoken blijft.
    Het is wel belangrijk dat u de juiste maat ragers / tandenstoker gebruikt. Vraag hiernaar bij uw tandarts. Een te kleine rager is niet effectief en een te grote rager beschadigt het tandvlees. Het schoonmaken tussen de tanden moet wel dagelijks gebeuren. U eet immers ook elke dag en blijft er dus ook elke dag vuil tussen de tanden achter, wat er met poetsen alleen niet uitgaat.

  • Welke tandpasta is het beste

    Veel tandpasta’s zijn goed, het belangrijkste is dat er fluoride in zit. Fluoride helpt bij het voorkomen van gaatjes. Voor kinderen tot 5 jaar is er speciale tandpasta met minder fluoride, omdat kinderen de tandpasta vaak nog doorslikken.

    Als u last heeft van gevoelige tanden, kunt u een tandpasta voor gevoelige tanden nemen zoals Sensodyne of de groene Elmex. Het is belangrijk dat u een tandpasta gebruikt die bij u en uw gebitssituatie het beste past.

  • Hoe ontstaat tandsteen en waarom moet dit weggehaald worden?

    Tandsteen kan ontstaan op plaatsen waar plaque blijft zitten. Plaque ontstaat gedurende de hele dag in onze mond en vormt een dun laagje op de tanden(ook als u niet eet). Als langdurig blijft zitten kan dit hard worden en is het niet meer weg te poetsen met een gewone tandenborstel, dan noem je het tandsteen. Als tandsteen blijft zitten kan het tandvleesontsteking veroorzaken en daarom is het belangrijk dat dit bij de controles verwijderd wordt.

  • Moet je een kunstgebit ook poetsen?

    U kunt u kunstgebit, frame of plaatje tijdens de poetsbeurt mee poetsen met een gewone tandenborstel of een speciale protheseborstel. Dit kunt u het beste doen met water en vloeibare zeep. Haal uw voorziening uit uw mond en poets het rondom. Om tandsteen en aanslag los te weken kunt u uw voorziening een paar uur in een oplossing van water met azijn leggen. Een oplossing van water met azijn is beter voor het kunststofmateriaal van uw voorziening dan zuurhoudende bruistabletten.

Kosten/vergoedingen

  • Wat zijn de kosten van een behandeling?

    De kosten van een behandeling variëren. Voor de exacte kosten van een behandeling kunt u altijd van te voren een begroting (offerte) aanvragen.

    Wat kost het?


    Behandeltarieven kunt u vinden op de informatieve site: www.allesoverhetgebit.nl

  • Wordt iedere behandeling vergoed door mijn verzekering?

    Voor kinderen tot 18 jaar worden de controles en behandelingen (met uitzondering van kronen en orthodontie) volledig vergoed door de zorgverzekeraar.

    Antwoorden op al uw vragen over uw verzekering vindt u in uw verzekeringspolis. U kunt met uw verzekeraar telefonisch contact opnemen als u er niet helemaal uitkomt.

  • Geldt mijn eigen risico ook bij de tandarts?

    Als u een aanvullende tandartsverzekering heeft, gaat dit niet van uw eigen risico af. Het eigen risico is van toepassing op zorg uit de basisverzekering (dit geldt dus alleen voor mensen met een volledig kunstgebit).

  • U ontvangt uw rekening van Infomedics

    Wij houden ons graag uitsluitend bezig met mondzorg op maat. Wij zorgen liever voor u dan dat wij veel tijd besteden aan de financiële administratie. Daarom hebben wij de verwerking van de nota’s overgedragen aan Infomedics.

    Lees hier alles over uw Infomedics rekening

Meest voorkomende pijnklachten

  • Zenuwontsteking / pulpitis

    De zenuw van een tand kan ontstoken raken, dit wordt ook wel pulpitis genoemd. Dit kan ontstaan door een gaatje dat ver richting de zenuw van de tand loopt, door een diepe vulling, tandbreuk of door overbelasting. In eerste instantie wordt de tand gevoelig voor kou (in dit stadium vertoont de zenuw irritatie, maar kan het nog wel weer herstellen). Blijft de pijn bij kou lang aanhouden of gaat het over naar pijn bij warmte en geeft het kloppende pijn, dan is er sprake van een irreversibele pulpitis en moet er een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd worden.

    Soms gaat de acute pijn weer vanzelf over. Het kan zijn dat de zenuw van de tand dan afgestorven is. In eerste instantie is de pijn dan volledig weg, maar deze kan op een later tijdstip wel weer terugkomen. De pijn voelt dan doffer en zit dieper in de kaak (er heeft zich ontstekingsweefsel gevormd aan de wortelpunt). Ook dit moet behandeld worden met een wortelkanaalbehandeling. Het kan dus zijn dat er een wortelkanaalbehandeling gedaan moet worden, zonder dat u pijn of klachten heeft.

  • Gevoelige tandhals

    In sommige gevallen treedt er pijn of gevoeligheid op bij het nuttigen van koude dranken of koud voedsel. Deze pijn wijst vaak op een overgevoelige zenuw of gevoelige (blootliggende) tandhals. Vaak gaat deze pijn vanzelf weer over als er goed gepoetst wordt met fluoride houdende tandpasta. Wordt de gevoeligheid erger of blijft de pijn langer aanhouden, neem dan contact op met de tandarts.

  • Ontstoken tandvlees

    Tandvlees hoort licht roze van kleur te zijn en strak tegen de tanden aan te liggen. Is uw tandvlees rood, gezwollen, pijnlijk en bloedt het makkelijk? Dan is uw tandvlees waarschijnlijk ontstoken. Dit kan zeurende pijn en een bittere smaak in de mond geven. Het is belangrijk goed over de pijnlijke plek te borstelen en tandenstokers / ragers tussen de kiezen te gebruiken. Wordt de pijn met enkele dagen niet beter, neem dan contact op met de tandarts.

  • Pijn na het trekken van een kies

    Na het trekken van een kies / tand heeft u de eerste twee tot drie dagen het meeste last. In deze periode kan het ook zijn dat uw wang wat dikker wordt. Op advies van de tandarts / huisarts kunt u eventueel een pijnstiller innemen. Koelen geeft met name de eerste dag ook vaak verlichting. Na twee tot drie dagen moet u merken dat de pijn afneemt. Gebeurt dit niet of krijgt u een vieze smaak in de mond, dan kan het zijn dat de wond ontstoken is. Neem in dat geval altijd contact op met de tandarts.

  • Pijn na een wortelkanaalbehandeling

    Pijn na een wortelkanaalbehandeling komt regelmatig voor. Ook hiervoor geldt dat de eerste twee dagen de pijn meestal het heftigst is en daarna langzaam af moet nemen. De tandarts / huisarts kan u eventueel een pijnstiller voorschrijven. Blijft de pijn bestaan of blijft u het gevoel houden dat u druk ervaart onder de kies / tand, neem dan contact op met de tandarts.

  • Pijn na een vulling

    Na het plaatsen van een witte (composiet) vulling kan het nog enige weken tot soms wel een paar maanden gevoelig zijn. Met name met warm en koud en met bijten kan het gevoelig zijn. Dit is op zich normaal en moet eventueel met paracetamol goed te houden zijn. Het mag alleen niet zo zijn dat u ’s nachts wakker wordt van de pijn, dat pijnstillers niet meer helpen of dat u weken achtereen meerdere pijnstillers op een dag nodig heeft. Dan is het verstandig om contact met de tandarts op te nemen.

  • Pijn na het verwijderen van tandsteen

    Uw tandvlees en de tanden kunnen wat gevoelig zijn na het verwijderen van tandsteen. Dit komt omdat het tandvlees wat ontstoken is geweest en / of de tandhalzen iets bloot zijn komen te liggen. Probeert u de gevoelige plaatsen schoon te houden door hier met lichte druk overheen te blijven poetsen. De gevoeligheid zal met een aantal dagen weer verdwijnen.

  • Pijn als gevolg van een abces

    Verwaarlozing van het gebit kan leiden tot grotere problemen, zoals het ontstaan van een abces (een holte / verdikking van de kaak die gevuld is met pus). Dit wordt veroorzaakt door bacteriën uit de mond en kan uiteindelijk ook leiden tot het ontstaan van een dikke wang. De ontsteking gaat gepaard met pijn, drukkend gevoel en eventueel een vieze smaak in de mond.

    De bacteriën die een abces veroorzaken kunnen niet goed tegen zuurstof. Daarom zal de tandarts de plaats uitspoelen met een waterstofperoxide oplossing (deze brengt weer zuurstof in het gebied). Het kan noodzakelijk zijn dat er onder verdoving ook een klein sneetje in het tandvlees gemaakt moet worden, om de pus af te voeren en zuurstof toe te voegen.

  • Een dik gezicht na behandeling bij de tandarts

    Er zijn een aantal behandelingen, waarbij er zwelling in het gezicht kan ontstaan. Dit kan voorkomen na het trekken van een tand / kies, na een chirurgische ingreep of na een wortelkanaalbehandeling. Dit wordt veroorzaakt dooreen hevige afweerreactie van het lichaam op de ingreep. In alle gevallen geldt dat na een dag of twee de zwelling af moet nemen. Gebeurt dit niet of heeft u koorts of een vieze smaak in de mond, neem dan contact op met de tandarts.